Prémium Magyar Államkötvény

AMIT A PRÉMIUM MAGYAR ÁLLAMKÖTVÉNYEKRŐL TUDNI KELL

A Prémium Magyar Államkötvény 3 és 5 éves futamidővel kibocsátásra kerülő, dematerializált, inflációhoz kötött, változó kamatozású állampapír, amelynek alapcímlete 1.000 forint. A kifizetendő kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze. Minden sorozat a kibocsátáskor meghatározott hónap szerinti infláció, mint kamatbázis felett biztosít változó, jelenleg 2,5 - 5% kamatprémiumot. A kamatprémium mértékének meghatározására az adott sorozatra vonatkozó Nyilvános Ajánlattételben kerül sor. Infláció alatt a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett fogyasztói árindex 12 havi változásának százalékos mértékét kell érteni.

A Prémium Magyar Államkötvény által megtestesített követelés a Kibocsátóval szemben nem évül el.

Kamatfizetés évente történik. Futamidő végén a kamat a tőkével együtt, a kamatadó levonását követően kerül az ügyfél számláján jóváírásra. A Prémium Magyar Államkötvények utáni kamatbevétel adóköteles, kamatjövedelem után az adó mértéke jelenleg 16%.

A PRÉMIUM MAGYAR ÁLLAMKÖTVÉNYEK VÁSÁRLÓI

A Prémium Magyar Államkötvényt kizárólag magánszemélyek (devizabelföldi természetes személyek) vásárolhatják meg.

NYILVÁNOS FORGALOMBA HOZATAL MÓDJA

A Prémium Magyar Államkötvény aktuális sorozata adagolt kibocsátás keretében megvásárolható a Magyar Államkincstár fiókhálózatában, illetve elektronikus rendszerén (WebKincstár) keresztül. A Prémium Magyar Államkötvény névérték plusz felhalmozott kamaton (a kibocsátási időtől az értékesítésig eltelt napok alapján) kerül értékesítésre.

VISSZAVÁSÁRLÁS

A Kibocsátó a Magyar Államkincstár útján napi vételi (visszavásárlási) árfolyamot jegyez a Prémium Magyar Államkötvény sorozataira, így azok a lejáratot megelőzően a Magyar Államkincstár üzletszabályzatában leírtak szerint eladhatóak.

FORGALMAZÓHELYEK

A Magyar Államkincstár Állampénztári Irodái és Kirendeltségei.