Csökken egyes lakossági állampapírok kamata
2016.04.26.

Egységesen 25 bázisponttal csökkenti a lakosság számára értékesített egy és kétéves kincstárjegyek és takarékjegyek kamatát az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) május 2-tól. Az egyéves Kamatozó Kincstárjegy és a Kincstári Takarékjegy Plusz éves kamata 2,25 százalékra, az egyéves futamidejű Kincstári Takarékjegy 2 százalékra, a kétéves Kincstári Takarékjegy kamata pedig 2,5 százalékra csökken. Az új kamatok mértéke továbbra is kiemelkedő a hasonló lakossági befektetési termékek között.


A következő jegyzési időszaktól, 2016. május 2-a hétfőtől, huszonöt bázisponttal csökken a lakosság számára értékesített kincstárjegyek és takarékjegyek éves kamata.

A Magyar Államkincstárban és a forgalmazásra szerződést kötött bankok hálózatában értékesített Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) kamata 2,25 százalékra csökken. A Magyar Postán forgalmazott papír alapú egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek (KTJ) kamata 2 valamint 2,5 százalékra mérséklődik futamidőtől függően. Az egyes kiemelt postahelyeken, elektronikus értékpapírszámlán értékesített Kincstári Takarékjegy Plusz (KTJP) befektetések után éves szinten 2,25 százalékos kamatot könyvelhetnek el a lakossági kisbefektetők.

Az ÁKK kiemelt célja az államadósság befektetői szerkezetének diverzifikálása, ezáltal az adósság-finanszírozás biztonságának növelése. A lakossági állampapírok iránti kereslet 2012 óta évről évre kiemelkedő mértékben növekszik, mely az idei évben is erőteljes maradt. 2016 első negyedévében a kisbefektetők vásárlásai az éves költségvetési hiány közel 75 százalékát fedezték, amely megengedi a rövid kamatok további kismértékű csökkentését.

A Féléves Kincstárjegy és a hosszabb lejáratú, fix és változó (infláción, ill. pénzpiaci kamatokon alapuló) kamatozású lakossági kötvények kamatozását a mostani intézkedés nem érinti.