Egyszerűsödnek az állampapír nevek
2017.09.27.

A lakossági állampapírok jellemzőinek egyértelműbb azonosítása érdekében az elnevezések egyszerűsítése és egységesítése mellett döntött az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A Féléves és Kamatozó Kincstárjegyek ezentúl Féléves és Egyéves Magyar Állampapírként, a Bónusz és Prémium Magyar Államkötvények pedig Bónusz és Prémium Magyar Állampapírként lesznek megvásárolhatók a forgalmazóknál.


2017. október 2-tól minden lakossági állampapí­r elnevezésében megjelenik a Magyar Állampapí­r elnevezés, amely mint ernyőmárka fogja össze a termékportfóliót. A terméknevek egységesítése az átláthatóságot és a könnyebb értelmezhetőséget, azonosíthatóságot is segíti.

Az ÁKK az állampapí­rok ismertségére vonatkozóan az elmúlt években többször végeztetett piackutatást a lakosság körében, ami rávilágí­tott arra, hogy a többség számára az állampapí­rok elnevezése bonyolult, nehezen azonosíthatók a termékek. A kutatások során kiderült, hogy "magyar állampapapírról" általánosságban már sokan hallottak, de konkrét állampapí­rokat nehezen neveztek meg a megkérdezettek, és jellemzőik felsorolásakor is komoly nehézségekbe ütközött a válaszadó.

Az ÁKK ezért úgy döntött, hogy az elsősorban lakossági kisbefektetők számára értékesített állampapírok elnevezéseit egyszerűsíti. Ennek érdekében ezentúl néhány állampapír esetében a nevekben is egyértelmű lesz, hogy milyen futamidejű az adott állampapír, és nem tesz különbséget kincstárjegy és kötvény között. A "Bónusz" és "Prémium" fantázianevek a változó kamatozású állampapíroknál megmaradnak. Az új elnevezés egyértelműsíti az adott befektetési termékek futamidőbeli különbözőségeit.

  Jelenlegi hosszú név Jelenlegi rövidítés ÚJ hosszú név ÚJ rövidítés
1. Féléves Kincstárjegy FKJ Féléves Magyar Állampapír FMÁP
2. Kamatozó Kincstárjegy KKJ Egyéves Magyar Állampapír 1MÁP
3. Kétéves Állampapír 2MÁP Kétéves Magyar Állampapír 2MÁP
4. Bónusz Magyar Államkötvény BMÁK Bónusz Magyar Állampapír BMÁP
5. Prémium Magyar Államkötvény PMÁK Prémium Magyar Állampapír PMÁP
6. Prémium Euró Magyar Államkötvény P€MÁK Prémium Euró Magyar Állampapír PEMÁP